Papa Francis G7’yi yapay zekanın insanlar üzerindeki hakimiyeti konusunda uyardı
Papa Francis bugün G7 zirvesinde tarihi bir ilke imza atarak Yapay Zekanın (YZ) insan gözetiminde olmasının kritik bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. 87 yaşında olan ve sınırlı hareket kabiliyeti nedeniyle tekerlekli sandalye kullanan Papa, aralarında ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada ve Japonya’nın da bulunduğu dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin liderleri ve diğer ülkelerden gelen konuklar tarafından sıcak bir şekilde karşılandı.
Papa Francis konuşması sırasında yapay zekayı “çığır açan bir dönüşüm” olarak tanımladı ve hem potansiyel faydalarını hem de risklerini vurguladı. Papa, yapay zekânın ölüm kalım kararları vermesine ya da insan kaderini kontrol etmesine izin verilmemesi gerektiği konusundaki endişelerini dile getirdi. “Hiçbir makine asla bir insanın canını almayı seçmemelidir” diyerek insan yaşamının ve onurunun korunmasının öneminin altını çizdi.
Papa, yapay zekanın yarattığı heyecanı ve bilgiye erişimi genişletme kabiliyetini kabul etti. Bununla birlikte, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ile egemen ve ezilen sosyal sınıflar arasında artan adaletsizlik potansiyeli konusunda da uyarıda bulundu. Siyasi liderleri, hem faydalı hem de verimli olabilecek yapay zekanın sorumlu bir şekilde kullanılmasını sağlamaya çağırdı.
Zirveye ev sahipliği yapan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, daha önce yapay zekanın özellikle iş piyasası için oluşturduğu risklerin altını çizmişti. İtalya, bu yılın başlarında YZ ile ilgili suçlar için yönergeler ve yaptırımlar belirleyen bir tasarıyı onaylayarak YZ kullanımını düzenlemek için adımlar attı.
G7, bugünkü kapanış bildirisinin bir taslağında, yapay zeka devriminden yararlanmak için gereken gelecekteki becerilere ve eğitime hazırlanmak için bir strateji geliştirmeyi planladığını duyurdu. Papa Francis konuşmasında, insanları yoğun emek gerektiren görevlerden kurtarabilen ve bilimsel araştırmaları ilerletebilen, ancak aynı zamanda yanlış bilgi yaymaya ve baskın kültürleri güçlendirmeye yatkın olan yapay zekanın ikili doğasına dikkat çekti.
Papa’nın, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya sarılması ve ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı konuşma da dahil olmak üzere liderlerle olan etkileşimi, yapay zekanın toplumdaki rolünün küresel bir tartışma ve politika oluşturma konusu olduğu bir dönemde mesajının öneminin altını çizdi.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.