Japonya, Ay’a yumuşak iniş yapan beşinci ülke oldu
Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), SLIM isimli insansız uzay aracının, 20 Ocak Cumartesi günü Japonya saatiyle 00:20’de Ay’a başarılı yumuşak iniş yaptığını ve araçla iletişimin kurulduğunu duyurdu. Ancak aracın güneş pillerindeki sorun çözülmezse önümüzdeki saatlerde uzay aracıyla iletişim kesilecek.
Bu başarı ile Japonya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Sovyetler Birliği, Çin ve Hindistan’ın ardından Ay’a uzay aracıyla yumuşak iniş gerçekleştiren beşinci ülke oldu.
‘ALDIĞIMIZ EN BİLİMSEL VERİYİ ELDE ETMEYE ÇALIŞIYORUZ’
Öte yandan JAXA, güneş pillerinin muhtemelen yanlış açıda olmasından dolayı güç üretemediğini ve aracın kendi pilleri bitene kadar ay yüzeyinden veri toplamaya öncelik verildiğini açıkladı. JAXA Başkan Yardımcısı Hitoshi Kuninaka, “SLIM gücünü kendi bataryasından alıyor. İniş sırasında elde edilen veriler uzay aracında saklanıyor ve şu anda bu verileri Dünya’ya geri göndererek mümkün olduğu kadar bilimsel bilgi elde etmeye çalışıyoruz. “
Aracın kendi akülerinin birkaç saat daha elektrik üretmesi bekleniyor. Pil bittikten sonra araçtan veri akışı kesilecektir. Kuniaka, JAXA’nın Güneş’in açısı değiştiğinde aracın işlevlerine yeniden kavuşacağını umduğunu söyledi. Kuniaka, “Ay’da Güneş açısının değişmesi 30 gün sürüyor. “Böylece Güneş’in yönü değiştiğinde ve ışık farklı bir yönden geldiğinde, ışık güneş pillerini şarj edebilir.”
İNSAN HAYATININ SÜRDÜRÜLMESİ İÇİN GEREKLİ KONULAR ARAŞTIRILACAK
Bu görevle Japonya, Ay’da insan yaşamını sürdürmek için gerekli su ve diğer maddeleri bulmaya çalışacak. Japonya’nın uzay ajansı ayrıca Moon Sniper adlı aracın kullandığı hassas iniş teknolojisi sayesinde Ay’ın oksijen, su ve yakıt kaynaklarının bulunabileceği engebeli kutuplarını da keşfetmeyi umuyor.
SLIM projesi yirmi yılı aşkın bir süredir üzerinde çalışılıyor ve Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’nın 2022’de OMOTENASHI iniş aracıyla teması kaybettikten sonra ikinci Ay’a iniş girişimiydi. Japonya küçük asteroitlere iki kez başarılı bir şekilde iniş yaptı, ancak Ay’a iniş daha da önemli. yerçekimi nedeniyle zordur.
Japonya, uzayda giderek daha fazla ağırlık kazanmak için Çin’e karşı ABD ile ortaklık kuruyor. Japonya’da uzay alanında çalışan birçok özel sektör girişimi de bulunuyor. JAXA, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Artemis programının bir modülü olarak önümüzdeki birkaç yıl içinde Ay’a astronot göndermeyi hedefliyor. (BBC Türkçe)