Yaşam

Daisugi Tekniği Nedir, Nasıl Yapılır?

Ağaçlar dünyamızın oksijen deposu olmalarının yanı sıra birçok mal ve iş için hammadde ve yakıt olarak da kullanılmaktadır. Bir ağacı kereste yapmak veya yakmak için kestiğinizde, onu öldürürsünüz ve bu nedenle onu tekrar kullanamazsınız. Fakat Japonların yüzlerce yıldır uyguladığı daisugi tekniği ileO ağacın odununu öldürmeden elde etmek mümkündür.

Daisugi tekniğiyle özenle budanan ağaç, tıpkı meyve ağacı gibi dönemsel olarak odun verir. Yeni ahşap modülleri kesip ağaca aynı teknik ve özenle püskürttüğünüzde tıpkı meyvesini vermiş bir ağaç gibi yeniden büyüme ve yeni odun verme şansı bulur. Japonların yüzlerce yıldır ağaçtan odun yaptıkları daisugi tekniğine biraz daha yakından bakalım.

Dünyada her gün sayısız ağaç çeşitli nedenlerle kesiliyor:

Her gün değişse de bilinen son rakamlara göre Dünyamızın %31’i ormanlık alanlardan oluşmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 15 milyar ağacın kesildiği tahmin ediliyor. Tabii ki çoğu keyfi olarak değil, hammadde kullanmak amacıyla kesiliyor.

Ağaçları neden kesiyoruz sorusunun cevabını almak için etrafa bakmanız yeterli. Sayısız ahşap eser kullanıyoruz, ahşaptan kağıt eserler elde edilir, kereste inşaatların temel ekipmanıdır; Yani ahşap her alanda ihtiyaç duyduğumuz bir malzemedir. Elbette teknolojinin gelişmesiyle birlikte alternatif malzemeler üretildi ama yine de örneğin en temel yakacak odun bile hala odun.

Peki ağaçtan ağaca daisugi tekniği nedir?

Bazı coğrafyalar tıpkı bizim ülkemiz gibi ahşabın kuvvetli olduğu için odun hammaddesi konusunda sıkıntı yaşamıyorlar. Ama Japonya’yı düşünün. Zaten küçücük bir ada. Bu adanın küçük bir kısmı ormanlıktır. Daisugi adı verilen bir teknik geliştirdiler çünkü ihtiyaç duydukları her odun için bir ağaç kesmeleri gerekse, kısa sürede tüm ormanları yok etmeleri gerekecekti.

Daisugi için ağaçtan odun meyvesi alma tekniği veya ağaçtan ağaç alma tekniği diyebiliriz. Japonya’nın Kyoto şehrinde 15. veya 16. yüzyılda geliştirildiği sanılan bu teknikle.Tıpkı bonsai bitkisinin budanması gibi, ağacın üst kısımlarında bulunan dallar kesilir ve ağacın kökü sabit kaldığı için yeni kısımlar şans eseri büyür ve yeni odun elde edilir.

Oldukça zahmetli olan daisugi tekniği nasıl yapılır?

Daisugi tekniği Japon sedir ağaçlarına uygulanmaktadır. Kalıntı odun olarak kullanılma boyutuna gelince Tıpkı bir bonzai ağacının köküne dokunmadan ağacın tepelerini budaması gibi. özel kesim. Ağaç ölmese de yaralandığı için özel ilaçlar kullanılarak ve özenle bakılarak yaşamaya devam etmesi sağlanır.

Üst kolları kesilen ağaç, istenilen ahşabın kalınlığına göre bir süre sonra yeniden büyüyebilir. yeni parçalar yapar. Bu kısımlar tekrar aynı teknik uygulanarak kesilir ve ağaç bakıma alınır. Kola aldırmayın, bu ağaç kesimlerinden bazıları yetişkin bir ağaç büyüklüğünde olabilir.

Güzel ama daisugi tekniği neden uygulanır, faydası nedir?

Kaliteli kereste için gerekli olan bir sedir ağacının büyümesi onlarca yıl alacaktır. O kadar bekledikten sonra ağacı kesip keresteyi alıyorsun ama bir emek fayda analizi yaptığımızda güzel ağaca yazık. Daisugi tekniğinde yaklaşık 20 yılda bir birden fazla ağaçtan aynı verimi alabilirsiniz.

Daha da farklı, daisugi ile muamele edilmiş ağaçtan alınan meyve ağaçları Normal bir sedir ağacından yüzde 140 daha esnek ve yüzde 200 daha güçlüdür.Çünkü bir ağaç kesilecek boyuta gelene kadar zarar görebilir ama daisugi tekniğinde ağacın ana gövdesi zarar görmediği için her seferinde çıkan yeni parçalar en taze ve en güçlü olanlardır.

İşin ekonomik boyutunu tartışmaya bile gerek yok. Bir ağaç bir kere değil defalarca kesilebilir. Üstelik daisugi tekniği ile bir ağaç kesildiğinde birden fazla parça büyüyebildiği için bazen tekrar tekrar kesilen ağaçtan ona yakın ağaç kesmenin faydasını görebilirsiniz. Yani nereden bakarsanız bakın, son derece verimli bir teknik.

Ne yazık ki, daisugi tekniğinin dezavantajları da vardır:

Şöyle düşündüğümüzde daisugi tekniği kulağa inanılmaz hoş geliyor; ağaç ölmez, ekonomi kazanır, verimlilik artar; iyi ama yine daisugi tekniğiyle kesilen bir ağacı kesebilmek En az 20 yıl beklemeniz gerekiyor.Evet 20 yıl bekleyip bir ağacı tamamen kesmekten çok daha verimli ama bir düşünün insanlığın yılda kaç ağaca ihtiyacı var?

Evet, muhtemelen yüzlerce yıl önce her şey ahşaptı ve ihtiyacının bugüne göre komik olduğu dönemlerde Daisugi tekniği son derece verimli olabilir. Ancak günümüz şartlarını düşündüğümüzde yetersiz kalacaktır. Sıradan bir ağaç kesilecekse daisugi tekniği ile kesilmesi en doğrusu olacaktır.

Ağaçları kesmezsek ne yapmalıyız?

Ağacı yakıt olarak hayatımızdan çıkarmak ilk adım olacaktır. Alternatif güç kaynakları sayesinde her neyse, artık odun yakmak en uzak seçenek haline geliyor.Ahşap malzeme kullanılarak yapılan çalışmalarda doğa dostu ve uzun ömürlü malzeme kullanılması ahşap kısmını minimuma indirecektir.

Elbette en değerli ağaçlar tuvalet kağıdı, mendil, peçete, kağıt ve benzeri şeyler için kesilen ağaçlardır. Tanıdık ağaçlar yerine kenevir ve bambu gibi daha kolay büyüyen ve daha verimli bitkilerden elde edilen eserler kullanabiliriz. Bir diğer değerli adım da geri dönüşümü artırmaktır. Eco olarak raflarda gördüğümüz eserler geri dönüşümlü kağıttan yapıldığı için hem daha uygun fiyatlı hem de daha doğa dostu.

Tabii asıl sorumluluk aslında yönetimlere düşüyor. Sızdıran parçalara karşı önlem alınmalı, ormanlara imar izni verilmesi suç sayılmalı,Orman yangınlarına karşı önlemler en üst düzeye çıkarılmalı ve hatta Hammurabi Kanunu’nu taklit ederek ağaç kesenlere ağır cezalar verilmelidir.

Japonlar tarafından yüzlerce yıldır ağaçtan odun elde etmek için kullanılmıştır. Daisugi tekniği nedir, nasıl yapılır?21. yüzyıla geldik, çünkü tek bir ağacı bile kesmeden yaşamanın bir yolu her zaman var.

sarigol-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu